Behandelingen – Tandartsenpraktijk Uithoorn – Uithoorn

Behandelingen

Controle
Jaarlijks gaat u voor een preventieve controle naar de tandarts. Tijdens deze controle wordt uw gebit door de tandarts gecontroleerd op gaatjes en eventuele (tandvlees)ontstekingen.
Indien er problemen in uw gebit worden geconstateerd, bespreekt de tandarts met u of extra behandeling nodig is.

Daarnaast kan het voorkomen dat de tandarts een röntgenfoto maakt om uw gebit beter te kunnen bestuderen, dat tandsteen wordt verwijderd en uw tanden gepolijst worden. Mocht tijdens het consult gaatjes en/of andere afwijkingen worden ontdekt, dan zal de tandarts een nieuwe afspraak laten inplannen om dit te herstellen. Eventueel kan hij u doorverwijzen naar een collega tandarts of specialist.

Ook vertelt de tandarts u over:

  • de te verwachten resultaten
  • de risico´s van een behandeling
  • het aantal behandelingen
  • de duur van de behandelingen
  • de kosten van de behandelingen
  • alternatieve behandelingen

 

Vullingen
Als een gedeelte van uw tand verloren is gegaan of uw kies door tandbederf is beschadigd, dan kan de tandarts dit restaureren met een vulling.(De mondhygiënist is bevoegd tot het behandelen van kleine gaatjes -in opdracht van de tandarts-). De vulling voorkomt verdere pijn en herstelt de functie.

 

Kroon
Een kroon is het zichtbare deel van een tand of kies. Soms is de kroon dermate beschadigd of misvormd dat deze vervangen moet worden door een kunstkroon. Een kunstkroon wordt meestal ook ‘kroon’ genoemd.

 

Brug
Een brug is één van de manieren om een ontbrekende tand of kies te vervangen. Een brug (bestaande uit een kunsttand en twee kronen) wordt verankerd aan één of twee aangrenzende natuurlijke tanden. De brug omspant dus de lege ruimte waar de tand of kies ontbreekt. De brug wordt met behulp van cement vastgezet en is niet door uzelf te verwijderen.

 

Wortelkanaalbehandeling
Onder het zichtbare gedeelte van een tand of kies (de kroon), bevindt zich de wortel. In iedere wortel bevinden zich een of meerdere wortelkanalen. Dit kanaal is gevuld met de pulpa die bestaat uit bindweefsel, zenuwvezels en kleine bloedvaten. Deze pulpa kan door tandbederf, een lekkende vulling of een val ontstoken raken. De wortelkanalen staan via de wortelpunt in verbinding met het bot. Hierdoor kan een ontsteking in de pulpa zich uitbreiden naar dit gebied.

 

Implantaat
Een implantaat is een kunstwortel, die in de kaak wordt geplaatst. De meeste implantaten zien er uit als een soort schroef en zijn gemaakt van titanium. Dit is een lichaamsvriendelijk materiaal waaraan bot zich gemakkelijk hecht. Deze implantaten worden voorzien van een kroon, brug, plaat- of frameprothese of een overkappingsprothese (klikgebit).

 

Cosmetisch
Wanneer tanden verkleurd en/of beschadigd zijn of scheef staan kan er een cosmetische behandeling uitgevoerd worden.

Bij ernstige scheefstand is eerst orthodontie nodig, maar in veel gevallen zijn schildjes een goed oplossing. Deze worden gemaakt van composiet of porselein.
Slijtage van tanden en kiezen komt steeds meer voor. In Nederland zien we bij 80% van de mensen gevorderde slijtage en bij 6% zelfs extreme slijtage. Een van de oorzaken is dat mensen ouder worden en door goede verzorging ook hun tanden en kiezen langer behouden. Omdat tanden en kiezen verplaatsen na slijtage en de slijtage zelden gelijkmatig over het gebit verdeeld is, is de behandeling ervan zeer ingewikkeld. Naast de behandeling hebben we ook veel aandacht voor de preventie van gebitsslijtage.

 

Informatie over behandelingen kunt u nalezen in de gezondheidsinformatie op onze website en op www.allesoverhetgebit.nl.

 

Het laatste nieuws

We zijn altijd druk bezig om onze zorgverlening te verbeteren. De laatste ontwikkelingen leest u hier.

Naar de nieuwtjes