Reconstructieve tandheelkunde
In onze tandartsenpraktijk kijken we graag naar de mondgezondheid op de lange termijn. Tandartsen Kwee en Van der Klugt hebben beiden uitgebreide nascholing gevolgd op het gebied van de Reconstructieve Tandheelkunde. In dit deelgebied van de tandheelkunde wordt gekeken naar het gebit als geheel binnen het aangezicht.
Mensen worden ouder en worden gezonder oud. Veel vaker houden ze hun tanden en kiezen tot op hoge leeftijd. In al die jaren gebeurt er veel met een gebit. Als er gaatjes ontstaan worden deze lokaal gerepareerd. Soms gaat een tand of kies verloren. De naburige elementen compenseren zo’n verlies door iets te verschuiven. Tandglazuur en tandbeen is ook aan slijtage onderhevig en ook deze slijtage wordt gecompenseerd door kleine, natuurlijke verschuivingen van tanden en kiezen.
Als na jaren van lokale veranderingen het nodig blijkt om een gebit weer opnieuw op te bouwen is er een bouwplan nodig. Door goed te kijken naar het gebit en het gezicht gaan we op zoek naar referenties. Hierdoor kunnen we zien wat er gebeurd is en is het mogelijk een “maquette” te maken waarop de reconstructie van het gebit gebaseerd wordt. Daarmee kan het gebit weer duurzaam hersteld worden.
Maar nog belangrijker is dat we door deze kennis extra aandacht hebben voor preventie van deze lokale veranderingen. We kijken niet alleen naar de preventie van gaatjes en tandvleesontstekingen, maar ook naar slijtage van het gebit en risico-factoren voor deze slijtage. Zo voorkomen we dat een reconstructieve behandeling al op te jonge leeftijd nodig is.